Orientarea către un obiectiv ne incită, ne impulsionează și ne motivează să executăm anumite acțiuni pentru a putea să ne atingem obiectivul.

În psihologia sportivă sunt trei tipuri de obiective: cele de rezultat, cele de acțiune și cele de proces.

Valorile personale sunt cele ce dau sens obiectivelor personale. Astfel, când se atinge un obiectiv care a fost definit de sportiv ca fiind satisfăcător, este pentru că se adaptează valorilor sale personale.

Este important, ca antrenorul mental și cel tehnic să cunoască personalitatea sportivului, coeficientul de inteligență și să știe ce factori sunt cei care îl motivează cu adevărat pentru a le folosi în antrenamente și în competiții.

În sport, primul lucru care ar trebui să se facă pentru a fixa obiectivele sportive este ca sporivul să fie conștient de propriile valori și să știe care este obiectivul vieții sale, care este misiunea sa ca  sportiv. Altfel spus, obiectivele trebuie ajustate la competențele și abilitățile sportivului, pentru că dacă obiectivul este făcut înafara zonei de atingere a sportivului acesta este inadecvat formulat și va genera stări anxioase și stres.  Obiectivele clare foarte bine detaliate ne arată ceea ce vrea să obțină sportivul.  Atunci când sportivul realizează obiectivul, simte că este pe aceeași linie cu valorile sale.

Pentru a atinge un obiectiv în competiție este absolut necesar ca acesta să fie experimentat, practicat și testat în fiecare antrenament. Dacă sportivul este orientat doar spre obiective de rezultat ( ex: să câștig meciul, să fiu primul) se va genera un grad înalt de anxietate și stres competițional. De aceea, un obiectiv trebuie să fie în același timp specific, concret, cunatificabil și comportamental, astfel cele mai eficace obiective sportive sunt cele de acțiune (ex: să alerg un km în 7 minute) și de proces (ex: să ridice brațul peste apă de 20 de ori pe 50 de metri liber).

Odată fixat obiectivul este recomandat să fie înregistrat iar apoi trebuie extrase obiectivele secundare pe termen mediu și scurt pentru a fi realizabil obiectivul sportiv major. După fixarea  obiectivelor sportive este necesar planificarea acțiunilor printr-un plan eficient de abordare a acestora.

Se va căuta astfel un echilibru între efortul depus de sportiv și plăcerile pe care le va avea sportivul atunci când va obține rezultatul dorit.

Ce mai mare importanță după stabilirea obiectivului este fixarea în plan real a acțiunilor și urmărirea procesului de evoluție a sportivului pentru că pornind de la acestea se va știi dacă procesul este eficace sau nu.