Presiunea este acel sentiment de nervozitate, de agitație pe care sportivii și nu numai, îl au atunci când sunt înainte de a începe un meci, o probă importantă în sportul pe care îl practică sau înaintea unui examen. Una din presiuni și poate cea mai mare este presiunea de a nu greși –  este o presiune autoimpusă la fel ca și presiunea de a-i mulțumi  pe antrenor și pe părinți.  Cel mai bun lucru pe care ar bine să-l faci este să înveți să te simți bine atunci când faci exercițiul/proba/meciul tău, să te distrezi cu ceea ce faci, și să te focusezi pe ceea ce poți controla (ex. dreapta ta, rapiditatea ta, creativitatea sau cunoștiințele tale).

Adrenalina care îți inundă corpul înainte de concurs  sau de examen, este benefică dacă o poți controla. Când o ai sub control totul devine liber, intrii în starea de flux, totul devine ușor și știi că ai să dai tot ceea ce poți și ceea ce ai învățat în antrenamente. Atunci când presiunea este prea mare și simți că nu îi poți face față, proba sportivă va fi ca o povară pentru tine, o presiune care te va împinge spre focusarea pe rezultat (de a câștiga meciul/proba, de a lua notă mare la examen).

Pentru a elimina presiunea va trebui să crești nivelul de energie din organism,  astfel:

  • Atitudinea pe care ai dobândit-o în antrenamente va fi benefică și în concurs.
  • Somnul de calitate pentru refacerea țesuturilor musculare;
  • Planul nutrițional este foarte important înaintea unei competiții;
  • Presiunea se poate minimaliza prin exerciții de respirație și de vizualizare a reușitei sportive.

 

Exercițiul pe care ar fi indicat să îl faci înainte de concursul sportiv sau de un examen, ar fi:

  • Pasul 1: Închide ochii și golește-ți mintea. Concentrează- te pe respirația profundă, ritmică, inspirând pe nas și expirând pe gură, de cinci ori.
  • Pasul 2: Reamintește-ți sau menține în minte imaginea unei victorii anterioare, recrează și retrăiește sentimentele din acele momente.
  • Pasul 3: Recentrează-ți atenția pe competiția care urmează să înceapă.

George Leocă

psiholog sportiv

         tel: 0754 50 93 70